Toespraak

Toespraak: Juist in onze verscheidenheid zijn we één

Morgen is het de donkerste dag van het jaar. Het begin van de winter. We gaan de koudste periode van het jaar tegemoet. Zo’n op het eerste gezicht sombere periode kan wel wat feest van warmte en licht gebruiken. Daarvoor zitten we hier.

Het Joelfeest, het winterzonnewendefeest, is de voorloper van ons hedendaagse kerstfeest. Onze voorgangers vierden het twaalf dagen durende feest, met grote gezamenlijke vuren en, je raadt het wellicht al, veel bier. Een feest naar ons hart, zou ik zeggen.

December is ook traditioneel een periode waarin we op het afgelopen jaar terugkijken en vooruit kijken naar wat het nieuwe jaar ons brengen zal.

We beginnen bij het donker en gaan langzaam naar het licht.

Sommigen van ons namen afscheid van werkzaamheden, een relatie, een gedroomde toekomst, een dierbare, een partner, een vriend of vriendin, een broer of zus, vader of moeder of … misschien een kind.

Anderen sloten hun opleiding met goed gevolg af en stonden dit jaar aan de start van een nieuw avontuur bij één van de compagnieën. Een start die niet altijd vlekkeloos zou zijn. Het is soms een grote uitdaging hier je plek te mogen vinden.

Sommigen van ons vonden op zulke momenten het licht in zichzelf. Wellicht putte je uit het zelfvertrouwen, een dierbare herinnering die je in jouw hart met je meedraagt.

Anderen van ons vonden dat licht in wat zij als allerhoogste beschouwen. Een toekomstbeeld, wellicht het geloof in een god, of een andere diepe overtuiging die je leven richting geeft.

En we vonden het licht en de warmte die anderen ons boden. Naar ons omkeken op de momenten dat we het niet zagen zitten.

Afgelopen maand was ik met het kader van de Bravo Compagnie, ter voorbereiding van de West, op Beukbergen. In twee dagen tijden leerden men elkaar op een andere manier kennen. We keken naar de kwaliteiten van de ander en hoe je die kwaliteiten kan inzetten voor de club. Het zelfde uniform met daarin zoveel kleur. In deze veelkleurigheid van verschil en het vertrouwen in elkaar huist grote kracht. Wat mij elke keer weer opvalt is de vriendschap, verbondenheid en gezelligheid binnen alle compagnieën.

“In Varietate Concordia”, Juist in onze verscheidenheid zijn we één. Houd dit in ere.

Binnenkort spat het Bataljon uiteen. Schaarsbergen, Ford Hood, Mali, Irak, en de West. Wees goed voor elkaar. Wees zelf de verandering die jij in de wereld wil zien. Zoek het licht in jezelf. Maar bovenal, zoek het licht in de ander.”

Wees elkaar tot hoedende vader, wees elkaar tot zorgzame moeder, wees elkaar tot een lieve broer en wees elkaar tot trouwe vriend. Daar zit de uitdaging.

We dienen dit samen te doen. En we moeten degenen die we liefhebben daarbij missen. Waar naar toe we ook onze weg vervolgen, breng elkaar ook weer veilig thuis.

Laat dit vuur in je hart oplaaien. Kijk de ander in de ogen en wens elkaar het beste voor de drukke periode die voor ons ligt. Hef het glas en geniet van het goede in elkaar.