Toespraak

Toespraak: Yoga kan het hart raken

Als Geestelijk Verzorger is het niet mijn taak om het leven te verbeteren. Het is ook niet mijn taak om iets of iemand te genezen. Het is zeker ook niet mijn taak om iemand van zijn of haar buikkrampjes te verlossen.

Teruggeven wat verloren of op de achtergrond is geraakt. Daar gaat een helende werking vanuit. En voornamelijk dit zie ik als mijn taak. Een oud verdriet. Een vergeten herinnering. Een verloren ambitie. Dat onder ogen zien, zet zaken weer op hun plek. Geeft betekenis. En kan de doorgang vormen voor een perspectief of richting in het leven.

Nietzsche schrijft ons in zijn leven en werk voor om te worden wie wij zijn. Niet voor de realiteit van het eigen leven weg te lopen of op de vlucht te slaan. Het leven zoals het is te omarmen en ons niet te verlaten op mooie beloften van een betere wereld.

Liever een diep ervaren verdriet, dan een gekoesterd verlangen. Een luchtspiegeling. Liever nu dit leven beamen, dan dromen van een wereld die niet bestaat.

Leven doen we niet alleen met een geest. Wij zijn ook lichaam. En soms gaat dat om een geslagen, het veracht, verwaarloosd, beschadigd, gemutileerd of getraumatiseerde lichaam. Hoe kunnen wij daarvan leren houden? Hoe kunnen we wie we zijn omarmen?

Het lichaam laat zich kennen. Het lichaam is direct. Het lichaam spreekt zonder woorden. Het lichaam liegt niet.

Yoga vormt een methodiek om het lichaam te laten spreken en geeft ons de mogelijkheid om te luisteren. In de beweging ontsluiten we langzaam wat er al die tijd al was. Wie wij zijn, het lichaam is het niet vergeten. Door yoga komen we thuis en ontrafelen, ontwikkelen, we onszelf.

Yoga kan het hart raken. Yoga geeft ons terug wat wij aan het leven vergeten waren.

Graag wil ik de docenten van de Nieuwe Yoga School bedanken voor hun liefdevolle onderwijs. Erwin Kamp – Hoofdkrijgsmachtraadsman – , Ron Geenen – Directeur Diensten Geestelijke Verzorging Defensie en Gerjos Hengelaar bedankt voor het in mij gestelde vertrouwen. Ook wil ik Jean-Paul Thoni – HDO – bedanken. Ik besef me hoe lastig het kan zijn om alle gv-kikkers in een mand te houden. Het operationele veld heeft mij moeten missen.

Ook wil ik Adam Phillipsen bedanken voor zijn toewijding. Grote dank ook voor de Hindoe Geestelijke Verzorging en de Koninklijke Landmacht die dit voor mij mogelijk hebben gemaakt.

Bovenal bedank ik vanaf deze plek, hoewel zij hier niet zijn, Piet en Diny – mijn schoonouders –. Die de afgelopen maanden muren hebben staan verven, tegels hebben gezet, deuren hebben staan afschuren. Zonder die hulp hadden Noor en ik het afgelopen maanden zeker niet gered.

Uiteindelijk dank aan Lief, Moshe en Snoes. Het kan niet vaak gezegd. Voor wie jullie door mijn ogen zijn en wie ik door jullie ogen ben.